Bekölcéről és környezetéről

Bekölce Heves megye északi részén a Pétervásári-dombságon, a Bükk hegység lábánál fő forgalmi úttól 4-6km-re található kisközség. Egertől 23km-re, Szilvásváradtól 12km-re fekszik.
A települést magas dombok veszik körül, igen szép látványt nyújtva a faluba érkezőknek. Növényzetét bükkösök, tölgyesek egyaránt jellemzik. Erdős területek és füves dombhátak váltogatják egymást, ahol újra megjelentek a tájra jellemző őshonos vadvirágok, növényfajok, sőt a Bükkre jellemző vadállomány mindinkább közelebb húzódott a falu határához.

Bekölce valamikor több mint 1200 főt számláló lakossága ma már csak 550 fő körüli. Az idősek aránya növekszik, amely összefügg a fiatalok tendenciaszerű elvándorlásával. A faluban munkalehetőséget szinte csak a közintézmények adnak, a munkával rendelkezők naponta ingáznak.

A település a nyugatról keleti irányba folyó, majd az Eger-patakba torkolló Bekölce-patak két oldalán fekszik. Római katolikus temploma 1836-ban épült Mária tiszteletére, melynek belső berendezése a XIX század második feléből származik. A faluhoz tartozik még a falu határában keletkezett két uradalmi tanya. Kalaku és Baksa.